Roland Aspviken åker till Kallak tillsammans med två bekanta från Luleå, för att delta i manifestationen i Kallak. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio

"Det som händer i Kallak angår alla i Norrbotten"

1:43 min

Protesterna mot gruvbrytningen i Jokkmokk har fått resonans även utanför samhället. Idag klockan 12 kallar samebyarna och andra organisationer i området till ett protestmöte, och det kommer inte att bara vara jokkmokkbor som deltar.

P4 Norrbotten träffade Roland Aspviken från Luleå, medan han tankade bilen inför avfärden till Kallak.

– Vi kommer inte från någon organisation, utan vi är bara folk som har läst om det som händer i Kallak och som vill stötta de som är i underläge, säger han.

Han ska dessutom hämta upp två bekanta som ska följa med till Kallak för att delta i protesterna.

Det är samebyarna och andra organisationer i området som har kallat till ett protestmöte. Det efter en vecka som kantats av vägbarrikader, konfrontationer mellan polis och aktivister och provsprängningar.

Mattias Pirak som representerar Jåhkågasska sameby hoppas att fler norrbottningar ska uppmärksamma gruvbrytningens konsekvenser, som han tror kommer att bli förödande för både turismen och rennäringen.

– Man känner sig våldtagen, så illa är det. Våra marker håller på att försvinna och vi får inget gehör från politiker och makthavare. Men vi måste ändå skrika rätt ut, även om ingen verkar höra oss, säger han.

Men åtminstone Roland Aspviken från Luleå, verkar ha hörsammat deras vädjan. Han anser att konflikten i högsta grad angår även honom, som norrbottning.

– Det talas om att aktivisterna är tillresta individer och inte från orten, men gruvbolaget är knappast heller från trakten. Så nog har man rätt av vara där som tillrest aktivist, säger Roland Aspviken, innan han sätter sig i sin röda bil och kör mot Kallak.

Vet du vad som händer? Finns du på plats i Kallak?

Har du någon bild från dagens manifestation i Kallak? Skicka den gärna via mms till nummer 72250. Glöm inte att inleda textmeddelandet med "p4norr + mellanslag" följt av det du nu eventuellt vill skriva till den bifogade bilden. Ni är även välkomna med nyhetstips. Antingen via sms, enligt ovan, eller så via e-post nyheter.norrbotten@sverigesradio.se.

Samed Salman

P4 Norrbotten
samed.salman
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista