Foto: Scanpix

Nu startar småviltsjakten och i Kiruna väntas bra ripår

1:10 min

Jaktsäsongen har startat och på söndag är det dags för länets alla småviltsjägare att ge sig ut i skog och fjäll. Förra året var ett katastrofår när det gällde tillgången på ripa i Kirunafjällen, men den här säsongen ser betydligt mer lovande ut.

– Det ser riktigt bra ut. De har jättekullar riporna, de som har kull. Det är inget toppår ännu, men det är inte heller att förvänta sig eftersom det var så så dåligt ifjol, men det ser betydligt mycket bättre ut i år, säger Ingemar Stöckel som genomfört ripinventeringen på uppdrag av länstyrelsen i Norrbotten.

Föryngringen bland dalripan har varit väldigt bra i år berättar han. Förra året gjorde det dåliga vädret att kullarna inte alls blev så stora som man hade hoppats, men i år har det varit idealiskt med värme och lite regn. Sedan finns det en annan orsak till ökningen, tror Ingemar Stöckel.

– Alla små gnagare, lämlar och sånt, de försvann egentligen för två och ett halvt år sedan och det innebar att predatorer som räv och annat var utan mat, de fick mindre kullar, säger han.

Han tror att riporna förra året gick åt till de rävarna.

– Men nu är det ju mindre rävar, färre predatorer över huvudtaget. Så allt går ju enligt planerna. Om 2-3 år då har vi riktiga toppår, säger Ingemar Stöckel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista