Tornedalingar får jobb i Finland

Målet med att få tornedalingar att arbeta i Finland är uppnått. Sedan årsskiftet har antalet fördubblats från drygt tjugo till  40 personer från Tornedalen som jobbar i Finland.

I finska Tornedalen finns 2 400 säsongsarbeten. Förra året söktes över 700 som inte täcktes in av den finska arbetsmarknaden. De flesta arbeten finns inom hotell och restaurang och turismen.

Med hjälp av projekt gränsland ska arbetsförmedlingarna i Pajala och Övertorneå få arbetslösa i Tornedalen att söka jobb i Finland.

Projektet har arbetat med att slå hål på alla myter och fördomar om att arbeta i Finland.

Men ett problem finns kvar. Det är skillnaden mellan den svenska och finska fackföreningen. En svensk som arbetar i Finland måste byta fackförbund redan första dagen och det innebär stora påfrestningar för den som har tillfälliga arbeten på finska sidan.

-Det har medfört att det har blivit oerhört krångligt för många. Det finns personer som har gett upp sitt arbete. Det blir alldeles för besvärigt, säger Lars Kero arbetsförmedlare i Pajala.

Han skulle välkomna en ändring hos den svenska arbetslöshetskassans regler.

Just nu pågår också ett samarbete mellan arbetsförmedlingarna i Pajala och Övertorneå och skärgården i finska Åbo där det behövs mycket svensktalande arbetskraft.

-Det är på gång en del anställningar till sommaren.