Älgskadorna på skogen kostar miljarder

"Man kan inte acceptera så stora skador"
1:25 min

Skador på skogen orsakade av älgar är de högsta som hittills har uppmäts. Det trots att det skjuts fler älgar varje år. Det visar nya siffror från Skogsstyrelsen.

När älgar äter av så kallad ungskog skadar det stammarna och Skogsstyrelsen pekar på att situationen nu är mycket allvarlig.

– Vi har alldeles för mycket skador i de flesta områden och vissa områden vill vi klassa som katastrofområden, säger Bo Leijon, författare till Skogstyrelsens rapport.

Bland de kommuner som är hårdast drabbade finns Överkalix och Kiruna. Där har Skogsstyrelsen aldrig tidigare uppmätt så många skador. Ökningen tror man beror på att älgarnas foder helt enkelt inte räcker till och att de då äter av ungskogen.

Skadorna gör att det inte blir bra kvalité på träden och Sveaskog räknar med att de förlorar miljontalskronor.

Trots att det varje år skjuts fler älgar så fortsätter skadorna på skogen att öka och Skogsstyrelsen vill därför nu se kraftiga åtgärder.

De rekommenderar att minska älgbeståndet kraftigt under en kortare period för att ge skogen tid att återhämta sig, men Svenska jägarförbundet tycker att det är för enkelspårigt.

– Jag tror inte att det är den framkomliga vägen. Inte helt och hållet. Problematiken är mer komplex än att man bara ska skjuta bort alla älgar. Det gäller att ratta i alla de möjligheter vi har. Vi måste ha mer foder i markerna, säger Niklas Lundberg, jaktvårdskonsulent på Svenska jägarförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".