1 av 2
Sofia och Erik tog jägarexamen tillsammans förra året. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.
2 av 2
Jaktvårdskonsulenten Björn Sundgren. Foto: Sveriges Radio.

Intresset för jakt ökar - särskilt bland yngre

2:09 min

Jaktsäsongen har startat och intresset för jakt fortsätter att öka i Sverige, särskilt i åldrarna 18-30 år.

Luleåbon Sofia och hennes man Erik, har jagat sedan förra hösten. Hon tog jägarexamen förra hösten och beskriver hur det var att gå ut på det allra första passet.

– Det är rätt skönt att sitta där på passet. Jag trodde det skulle bli tråkigt men hundförarna pratar ju i radion om vart de är, och man hör hur det skäller, prasslar och låter...

Den här eftermiddag provskjuter Sofia och hennes man Erik sina vapen, inför jakten. De är i 30-årsåldern och betydligt yngre än dom andra i jaktlaget. De flesta där närmar sig pensionen. Men fler yngre dras till skogen. Erik tror att det handlar om att fly vardagen.

– Alltså, variationen. Slippa jobbet, komma ut i skogen. Gå tillbaka till basic, skulle jag gissa. Det är därför jag tagit det iallafall.

Ja, för trenden håller i sig.

– Det ökar i Norrbotten precis som i hela landet. Glädjande nog är det i stora delar ungdomskategorin som har ökat ganska kraftigt sista åren, säger Björn Sundgren, som är jaktvårdskonsulten vid Jägareförbundet i Norrbotten.

Det har längre talats om en åldrande jägarkår, men nu verkar alltså trenden vända och det tror Björn Sundgren har naturliga orsaker.

– Har man nu en ökning av ungdomarna så har dem fler och fler kompisar som provat på att jaga, så drar dem med sig sina kompisar i sin tur. Så jag tror det här kan fortsätta uppåt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista