Polisen tog bort narkotikaroteln i Norrbotten

1:41 min

Sedan februari i år har tre rotlar inom Norrbottenpolisen integrerats till en gemensam enhet. Sammanslagningen innebär delade resurser, med ett skiftande arbetsfokus baserat på vilka brott som begås.

Med år 2015 i sikte, då alla polismyndigheter i Sverige ska slås samman till en rikstäckande myndighet provar polisen i Norrbotten sedan i februari att slå ihop narkotika-, teknikspanings- och prioverksamhetsrotlarna till en gemensam enhet.

Den nya organisationsformen är tänkt att ge ökade resurser där de behövs som mest och de tidigare separata enheterna har möjlighet att samarbeta oavsett vilken typ av brott det rör sig om.

– Vi från Polisförbundet tycker det är viktigt att vi har kvar områdesspecialister med spetskompetens, säger Torgny Olofsson, ordförande för Polisförbundet i Norrbotten.

Vid starten av försöket i februari i år begärde tre narkotikapoliser omplacering till annan tjänst.

– Tre medarbetare valde att söka till en annan enhet, men de har sagt att de vill ha kvar sin grundplacering på narkotikaroteln för att se vad som händer i framtiden. Jag tror att både jag och mina medarbetare följer utvecklingen noggrant. Jag både hoppas och tror att det här kommer bli en positiv utveckling, säger Håkan Karlsson, länspolismästare i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista