Lena Viltok, konstnär och ordförande i samebyn Jåhkågaska tjiellde. Foto: Carin Sjöblom/Sveriges Radio.

Jokkmokks kommun kritiseras för gruvstöd

1:30 min

I Kallak pågår demonstrationerna mot gruvetablering och nu kritiseras även Jokkmokks kommun för att ha tagit ställning för en gruva. Kritiken är att kommunen ska ha tagit ställning för en gruva samtidigt som de marknadsför sig med samisk kultur.

– Hur kan man slå undan benen på dem som vill leva på rennäring. Det är ju att skära av livsnerven på oss som försöker med det och sedan samtidigt profitera på vår kultur. Det är inte okej, säger Lena Viltok från samebyn Jåhkågaska tjiellde.

Samebyar och föreningen har organiserat manifestationer mot en gruvetablering i Kallak. Det har även satts upp samiska konstverk på den lilla vägen in till gruvområden.

– Jag kan förstå kritiken till viss del. Vi har marknadsfört rennäringen och deras slöjd. Men det finns fler som bor i kommunen som inte är same som också måste få leva och verka och kunna köpa mat för att ha på bordet, säger Anna-Greta Kvickström, vice ordförande i Jokkmokks kommunstyrelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista