Foto: Linus Nygren/Sveriges Radio.

Hon anmäler polisen för våld i Kallak

7:37 min

Jokkmokksbon Elisabeth Johansson är en av dem som protesterat mot gruvetableringen i Kallak. Hon tycker att polisen gått över gränsen när det gäller hanteringen av aktivisterna som försökt hindra gruvbolagets provsprängningar.

Elisabeth Johansson vill själv inte kalla sig för aktivist, utan säger att hon är "en medmänniska som bryr sig om de efterkommande".

Demonstrationerna och aktionerna på platsen för provsprängingarna i Kallak har varit omfattande och har pågått under en längre tid. De kulminerade under förra då de första sprängningarna genomfördes.

Polisen har fört bort och omhändertagit personer som blockerat vägen, hindrat arbetet och har dessutom plockat bort plakat och konstverk. Och polisen har vi några tillfällen gått över gränsen, tycker Elisabeth Johansson som gjort flera anmälningar till polisens internutredare.

– Man har släpat en människa på mage, sågat ner ett högt torn där det fanns människor i tornet och under, och låtit en människa som hotade sätta eld på sig sitta i en polisbuss i fyra timmar utan att bli körd till sjukhuset, säger hon.

Hon säger sig ha förståelse för både de som är för en gruva i Jokkmokk och för polisens uppgift och tycker det är tråkigt att debatten blivit så infekterad.

– Det är tragiskt att folk blir osams och kastar ur sig saker om folk de inte ens känner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista