Anders Lindholm är gruvchef i LKAB:s gruva i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

LKAB om gruvbränder: ”Vi är väl föreberedda”

1:26 min

Gårdagens brand i Bolidens gruva i Kristineberg i Västerbotten skapade stor dramatik när flera personer stängdes in i gruvan. Men gruvbolaget LKAB ser inte det som ett skäl att se över sina rutiner kring brandsäkerhet.

– Vi har inte vidtagit några speciella åtgärder med anledning av det, säger Anders Lindholm som är gruvchef i Kiruna.

Enligt honom har LKAB gjort mycket för att förbättra säkerheten.

– De sista fyra-fem åren har vi lagt väldigt mycket energi på att göra det bättre än det har varit. Det var inte dåligt innan heller, men vi har haft några större tillbud och med anledning av det har vi gjort ganska mycket åtgärder, säger han.

Brandförsvaret är uppbyggt i tre olika delar. Det handlar om förebyggande insatser, tekniskt skydd och ren brandbekämpning.

LKAB har till exempel byggt upp en egen räddningsstyrka som rycker ut vid eventuella bränder.

För ibland börjar det brinna djupt nere i gruvan. I våras brann ett elskåp och några veckor senare brann en lastbil. Delar av Kirunagruvan fick utrymmas, men inga personer skadades.

– Att någonting inte händer någon gång är nästan omöjligt att helt utesluta. Det gäller att vara förberedd och ha personal som kan hantera olika situationer, säger Anders Lindholm.

Finns det någonting som kan förbättras?

– Mer övning kanske, men det jobbar vi med också, säger Anders Lindholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista