Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Konsument

Svenskarna äter mer hästkött

Hästfärs. Foto: Tommy Fredriksson/Sveriges Radio.

Hästköttskandalen upprörde många, men det har inte avskräckt svenskarna från att äta häst.

Nu ökar försäljningen av köttet.
Konsumtionen av hästkött har minskat drastiskt sedan 60-talet när svensken åt nästan två kilo per år. Och under årets första tre månader fortsatte försäljningen att minska jämfört med året innan. 
Men i samband med skandalen vände siffrorna och för de fem första månaderna i år har konsumtionen ökat med 1,5 procent jämfört med förra året, enligt Jordbruksverket.


Även livsmedelskedjorna märker av ökningen.

 --Vi ser ett större intresse för hästkött, främst i storstäderna, och säljer ungefär tio procent mer än samma period förra året. Nytt för i år är att vi erbjuder konsumentpackat hästkött i butikerna, tidigare fanns det i stort sett bara i manuella diskar, säger Christine Kullgren, pressansvarig på Coop.


Axfood har inga hästprodukter i sitt centrala sortiment, men Hemköpbutikerna kan själva ta in köttet. Även Ica bekräftar att intresset ökat och att handlarna själva tar hem köttet, men påpekar också att häst är en liten del av den svenska köttmarknaden.
Micke Åberg/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".