Hästfärs. Foto: Tommy Fredriksson/Sveriges Radio.
Konsument

Svenskarna äter mer hästkött

Hästköttskandalen upprörde många, men det har inte avskräckt svenskarna från att äta häst.

Nu ökar försäljningen av köttet.
Konsumtionen av hästkött har minskat drastiskt sedan 60-talet när svensken åt nästan två kilo per år. Och under årets första tre månader fortsatte försäljningen att minska jämfört med året innan. 
Men i samband med skandalen vände siffrorna och för de fem första månaderna i år har konsumtionen ökat med 1,5 procent jämfört med förra året, enligt Jordbruksverket.


Även livsmedelskedjorna märker av ökningen.

 --Vi ser ett större intresse för hästkött, främst i storstäderna, och säljer ungefär tio procent mer än samma period förra året. Nytt för i år är att vi erbjuder konsumentpackat hästkött i butikerna, tidigare fanns det i stort sett bara i manuella diskar, säger Christine Kullgren, pressansvarig på Coop.


Axfood har inga hästprodukter i sitt centrala sortiment, men Hemköpbutikerna kan själva ta in köttet. Även Ica bekräftar att intresset ökat och att handlarna själva tar hem köttet, men påpekar också att häst är en liten del av den svenska köttmarknaden.
Micke Åberg/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista