1 av 2
Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.
2 av 2
Sari Ekblom, chef för Luleå Lokaltrafik AB.

Lokaltrafiken i Luleå tar över flygbussen

1:28 min

Från mitten av oktober kan Luleåborna börja åka till och från flygplatsen med lokaltrafikens bussar. Då startar en ny flygbusslinje mellan Porsön och Luleå airport.

– Länstrafiken kommer inte längre att köra den här sträckan. Det avtalet har upphört, säger Sari Ekblom som är vd för Luleå Lokaltrafik.

Det är en busslinje från Porsön som förlängs från Bergnäset till Luleås flygplats. De flesta studenterna vid Luleå tekniska universitet bor på Porsön. För de som kommer från andra delar av landet blir det enklare och billigare att ta sig till hemkommunen.

Boende i andra stadsdelar i Luleå byter till flygbusslinjen på Smedjegatan. Den som ska vidare med Länstrafiken får byteshållplats bakom Shopping.

– Vi konkurrerar inte heller med taxi. Vi hjälps åt med att tillsammans transportera alla som kommer till Luleå, säger Sari Ekblom.

Fem nya bussar med bagagehyllor har köpts in och förberedelserna är i full gång.

– Vi har fullt sjå med att byta tidtabeller, skyltar och kartor. Allt ska göras innan 14 oktober, avslutar Sari Ekblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista