Folk badar i Trolltjärn i Luleå under pingstaftonens varma sommarväder. Foto: Bror Persson/ Scanpix.

Säkrare väderprognoser i sikte

Mer än dubbelt så hög upplösning
1:42 min

Nästa år kommer väderprognoserna för olika platser i Sverige att bli säkrare och mer detaljerade. Detta eftersom SMHI inför en ny modell för att förutse vädret, en högupplöst meteorologisk modell som kommer att göra prognoser för många fler punkter i landet än idag.

– Vi vill ju ha så mycket information som möjligt för att ge en så bra prognos som möjligt, så det är för att fånga de lokala variationerna som vi gör det här, säger Fredrik Linde som är prognoschef på SMHI

Kanske har du märkt att det råkar regna just hos dig, även om prognosen säger noll millimeter. Det kan vara precisionen eller upplösningen det handlar om och som nu förbättras för första gången sedan 2006.  I SMHI:s nya vädermodell som införs nästa år blir det två kilometer mellan varje punkt på jordytan där det kommande vädret beräknas, i stället för fem kilometer som idag. Men även i den nya modellen kommer det att finnas osäkerheter om vädret, säger Fredrik Linde.

– När en kund eller allmänheten går in på en ortsprognos så ska man där kunna få ett komplement som till exempel säger att "det mest troliga är att du får uppehåll, men det finns en tjugo procents risk för nederbörd, för vi ser att i närområdet finns det skurbetonat väder".

Och i den gamla modellen hade man kanske inte sett de här skurarna för just den orten?

– Nej, det är anledningen till att vi går mot mer högupplösta modeller, för att fånga de lokala variationerna på ett bättre sätt.

Hör mer om väder och vädersajter i Vetandets värld idag kl 12.10 i P1

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".