1 av 2
Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) i Övertorneå. Foto: Pekka Kenttälä/Sveriges Radio.
2 av 2
Kockeleven Petri Kerkelä. Foto: Pekka Kenttälä/Sveriges Radio.

Toppolitiker i Övertorneå för att diskutera ungdomsarbetslöshet

"Vi måste bli bättre"
1:44 min

De nordiska arbetsmarknadsministarna, med Sveriges Hillevi Engström som värd, möts under två dagar i Övertorneå för att diskutera den höga arbetslösheten bland unga Europa. En av slutsatserna är att problemen måste lösas på EU-nivå.

Det kan bli så att Sverige för första gången någonsin tvingas ta emot hjälp från EU för att lösa problemen.

– När det gäller ungdomar så har vi problemet med elever och studenter mellan 15 och 19 år, att de har svårt att få extraarbete. Sen har vi för dåligt samarbete mellan skola, företag och näringsliv. Där måste vi bli ännu bättre, säger arbetsmarknadsministern Hillevi Engström.

EU har bestämt att gå ut med ett stort stödpaket om arbetslösheten ligger på minst 25 procent bland unga. Finns det risk att vi tvingas ta det av pengarna?

– Vi är inte så beroende av extra stöd, men det är klart... Får vi extra pengar använder vi dom, säger hon.

Är det ett misslyckande?

– I södra Europa har man ett arbetslöshetstal på 40-50 procent. Man har helt andra utmaningar, en ekonomi som gör att man knappt har en arbetsförmedling. De har inga pengar för utbildning och rehabilitering. Det har vi i Sverige, säger Hillevi Engström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".