Övertorneåborna läser inte bara på sommaren.

Övertorneå bäst i Sverige på att låna böcker

"Barnen älskar att komma till oss"
0:58 min

Övertorneå bibliotek är bäst på utlåning i hela Sverige. I år igen. Det visar statistik från Svensk biblioteksförening. I genomsnitt lånar Övertorneåbon 14 böcker per år och invånare.

Bibliotekschef i Övertorneå är sedan ett par år tillbaks Margit Pettersson, och hon har tagit över en mångårig stolt tradition av utlåningsframgång. Och hon menar att det finns flera faktorer som bidrar.

– Vi ligger bra till i förhållande till skolan. Barnen älskar att komma in till oss både under och efter skoldagen och vi har många evenemang och tävlingar som de tilltalas av.

När det handlar om så väl barnböcker som romaner för vuxna tar biblioteket i Övertorneå en aktiv roll, inte minst genom sociala medier.

– Vi tipsar så gott som dagligen om nyheter som kommer in via Facebook och det är också så vi får in många bokningar.

Bibliotekschefen lovprisar den lilla men kulturintresserade kommunen - och åtminstone de unga låntagarna kommer att få vara med och fira bibliotekets framgång i rankingen.

Det blir kalas på biblioteket den 4 oktober och utan att kalasmenyn är spikad kan vi ju konstatera att det är kanelbullens dag just den fredagen. Även personalen ska få känna av framgången, lovar bibliotekschefen även om hon inte avslöjar detaljer. Däremot sätter hon fingret på en viktig ingrediens i framgångsreceptet:

– Alla vi som jobbar på biblioteket i Övertorneå älskar att läsa. Och att sen få jobba med det som man tycker är så himla kul och få förmedla det till både barn och vuxna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".