Tornado återvinner avfall och löser miljöproblem

En konstgjord tornado kan kanske lösa en del av miljöproblemen inom stålindustrin. Metoden bygger på en amerikansk bondes metod att torka och mala säd.

Det handlar om en ny teknik som nu ska testas av Metallurgiska forskningsinstituet i Luleå, Mefos, för att rena och återvinna hyttslam och tegel. Enligt testledaren Nils-Olov Lindfors visar förtesterna att tornadoprocessen är både billig och energisnål.

- Kan vi visa att tekniken fungerar så kan den bli värdefull inom all slags rening och återvinning, säger Nils-Olov Lindfors. Han räknar till exempel med att en återvinning av teglet från SSAB:s stålkonvertrar skulle kunna ge en årlig besparing på 15 miljoner kronor.

Tekniken har utvecklats och patenterats av Skellefteåföretaget Airgrinder och bygger på en amerikansk bondes metod att torka och mala säd.

Avfallet bearbetas i en cyklon, där en fläkt skapar något som liknar en tornado. Materialet krossas, torkas och blir paramagnetiskt laddat. Alla ämnen tycks bli individuellt laddade så att man med magneter kan separera ut dem. Partiklarna blir dessutom sfäriska, alltså klotrunda, och därmed fritt flytande och lätta att ta hand om.

- Än finns ingen vetenskaplig förklaring till dessa fenomen, men vi vill i första hand se om tekniken fungerar, säger Nils-Olov Lindfors.

Om två veckor börjar Mefos försöken med att rena och återvinna magnesittegel från SSAB:s LD-konvertrar. Det teglet är dyrbart och kan idag inte återvinnas eftersom det förorenats med järnoxid.

- Men med tornadoprocessen så kan vi kanske få bort järnoxiden så att teglet kan säljas och återanvändas i ny tegeltillverkning, säger Nils-Olov Lindfors.

Både SSAB och Europas största tegeltillverkare är intresserade av tekniken. Och trots att den ännu inte har presenterats i större sammanhang så har en australisk ståltillverkare gjort besök i Luleå för att få veta mer om processen.

Mefos har investerat 1,5 miljoner kronor i testanläggningen och försöken ska pågå minst ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".