Konkurrens mellan satsningar på Östersjön och Barents

Det finns farhågor om att ett planerat Östersjöcentrum ska bli ett hot mot Barentssamarbetet som finns bland annat i Norrbotten. Men enligt utrikesdepartementet är oron obefogad.

En ny utredning föreslår att det ska inrättas ett Östersjöcentrum i Visby som ska främja samarbetet mellan staterna runt Östersjön.

- Det här är ett hot mot det Barentssamarbete som till stor del bedrivs från Norrbotten eftersom det jobbet riskerar att flyttas till Visby, säger riksdagsledamoten Birgitta Ahlqvist (s).

Östersjöområdet är ett av världens ekonomiskt snabbast växande områden. Det är en av anledningarna till att regeringen anser att det är av stort intresse att det bedrivs ett bra samarbete mellan de nio staterna runt Östersjön.

Därför planeras det att inrättas en Sidaenhet, ett så kallat Östersjöcentrum, i Visby med 15 anställda och en budget på drygt 80 miljoner kronor.

Östersjöcentrum i Visby ska jobba med att främja samarbetet mellan regeringar, myndigheter, kommuner och organisationer runt Östersjön. Detta enligt utredaren Ulf Dinkelspiel.

Det här förslaget att inrätta ett Östersjöcentrum i Visby kan på sikt bli ett hot mot det omfattande Barentssamarbete som idag bedrivs bland annat via Barentsrådet och Barentssekretariatet i Luleå.

- Att Barentsfrågorna skulle flyttas från Norrbotten är en obefogad oro. I utredningen sägs att Östersjöcentrum ska komplettera dom organisationer som finns idag, inte ta över deras jobb, säger Anders Bengtcén på Utrikesdepartementet.

Idag sysselsätter Barentsfrågorna ca 15 personer i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".