Roger Suup är ordförande i Lapplands gymnasienämnd. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Lapplands gymnasium under lupp

1:23 min

Det har nu gått mer än tre år sedan Lapplands gymnasium startade och nu har det gjorts en utvärdering. Ett av målen var att behålla så många program som möjligt.

– Jag tycker att den i de stora huvuddragen pekar på att vi har nått de målsättningar vi hade vid bildandet, Roger Suup som är ordförande i Lapplands gymnasienämnd.

Det företaget PWC som har gjort en utvärdering utifrån de målsättningar som politikerna satte upp när de kommunala gymnasieskolorna i Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Pajala gick samman i Lapplands gymnasium.

En orsak till samarbetet var att man ville försöka erbjuda så många program som möjligt, trots ett vikande elevunderlag.

– Nu med facit i hand har vi i och med ett utvecklat samarbete kunnat bibehålla så gott som samtliga program.

I utvärderingen har elever och lärare på ett antal olika program har fått svara på enkätfrågor. Det har också gjorts intervjuer med rektorer och politiker.

Både enkätsvaren och intervjuerna visar att det finns sådant som måste förbättras.

Många tycker till exempel att det trådlösa nätverket på skolan inte fungerar tillräckligt bra.

Rapporten visar också att alla lärare har inte tillräcklig kompetens när det handlar om att använda sig av IT-tekniken i undervisningen.

Det tar också för lång tid att fixa teknikproblemen.

– Sedan har tekniken under vissa perioder inte varit tillräckligt bra. Nu hoppas jag att de barnsjukdomarna helt är borta. Sådant borde man ha klarat ut bättre, säger Roger Suup.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista