1 av 5
Mikaela Österbro. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
2 av 5
Anne-Laure Simonutti, Robert Bellander och Sigge Matti studerar förslaget och diskuterar hur det framtida Gällivare ska byggas. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
3 av 5
Robert Bellander. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
4 av 5
Projektledaren Bernt Wennström presenterar förslaget till översiktplan. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
5 av 5
Karta över de olika bygderna i Gällivare kommun.

Gällivarebor i samråd om kommunens framtid

Igår kväll bjöd Gällivare kommun in till öppet möte för att få medborgarnas reaktioner på förslaget till hur det framtida Gällivare ska byggas.

Förslaget till ny översiktsplan handlar om hur det ska vara att leva och bo i Gällivare kommun, hur mark och vatten ska användas eller skyddas, hur samhällsservice ska kunna garanteras, kommunikationer, bredband, med mera.

Sextio procent av markområdena är nationalparker eller naturskyddade, men det ska finnas plats för byggande i strandnära lägen, skogsbruk, vindkraftsutbyggnad, rennäring och annan industri. Det ska tas hänsyn till allt.

Det är nu som Gällivares politiker ska bestämma sig för vart Malmbergsborna ska flytta och var de nya invånarna ska bo. Tusentals bostäder behövs dels för att ersätta Malmbergets rivna boenden dels för att ge plats för inflyttning. Fem tusen nya medborgarna på 20 år är målet. Fem hundra ska bosätta sig på landsbygden.

– Politikerna vill ha en levande landsbygd och vi tror på idén att skissa upp ett antal områden med en kärnby i varje område och där behålla skola och samhällsservice, säger Bernt Wennström som är projektledare för översiktsplanen.

Mikaela Österbro sökte möjligheterna i översiktsplanen och hon är tror att Gällivares nya centrum med gymnasieskola, sporthall och kulturlokaler blir en bra ersättning för Välkommaskolan i Malmberget.

– Idéerna med nya skolan och möjligheterna till kultur och dans ser jag fram emot. Mina barn ska ju gå i den nya skolan, säger Mikaela Österbro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista