Samen Josef Pittja från Nattavaara protesterar mot gruvetableringar och vädjar till kungen om hjälp. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.

Gruvprotester när kungen landade i Jokkmokk

1:10 min

Sametingets sjätte mandatperiod inleds på onsdagen, i samband med firandet av dess 20-årsdag i närvaro av kungen. I Jokkmokk möttes han av demonstrationer mot gruvplanerna i Kallak.

Sametinget invigdes av kungen, något försenad, under förmiddagen. På eftermiddagen begav sig ledamöter och gäster till det omstridda provområdet för en planerad gruva i Kallak väster om Jokkmokk. Men kungen följde inte med dit.

Men bland andra Josef Pittja tog chansen att få kungens uppmärksamhet genom en skylt med budskapet att gruvboomen hotar rennäringen.

– Det är inte bara här i Kallak det kommer att brytas, det här är bara början. Jag vill att folk ska förstå att områdena måste bevaras intakta så att våra näringar kan fortleva. Jag hoppas kungen inte går för fort förbi så han hinner läsa och tänka till, säger Pittja.

Sametinget tar nu också ställning i gruvfrågan. I går antog plenum ett uttalande om gruvexploateringarna i Sápmi, men vad som står i uttalandet kommer att offentliggöras först i eftermiddag, på plats i Kallak.

– Det är ett budskap till regeringen, att nu är det nog. Det står att Sametinget helt enkelt kräver att vi ska ha möjlighet att säga till om gruvor, att samer har rätt till sitt eget land, säger Tua Rydberg från Landspartiet Svenska Samer till Sameradion.

Enligt kritikerna som protesterar och demonstrerar mot prospekteringarna i Kallak skulle en gruva där få förödande konsekvenser för rennägingen och miljön.

Sametinget fyller 20 år, här får du bakgrund och historik

Arkivbild, protester mot den fria småviltsjakten i Kiruna 1993. Foto: SVT

För 20 år sedan öppnades det allra första Sametinget. Inne i Kiruna stadshus framförde kungen sina lyckönskningar. På gräsmattan utanför pågick samtidigt en hungerstrejk mot den fria småviltjakten.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista