Kristina Zakrisson (S). Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio.

Kiruna och Gällivare ställer krav på regeringen

1:41 min

Regeringen måste titta på vad man kan göra för att förbättra förutsättningarna för folk att bo kvar i Kiruna och Malmberget. Det tar kommunledningarna upp när Malmfältsgruppen möts i Stockholm för att tala om samhällsomvandlingarna.

– De regelverk som finns om ersättningsnivåer idag är inte anpassat för en sådan situation som vi har i Kiruna och därför vill vi att regeringen ordentligt tittar på vad lagen säger, vad kan man göra och hur kan man förbättra förutsättningarna för folk att bo kvar, säger Kristina Zakrisson som är socialdemokratiskt kommunalråd i Kiruna.

Bland andra Gällivares kommunalråd Tommy Nyström (S) deltar i mötet. Tre ministrar, bland andra näringsminister Annie Lööf (C), är också med.

En del av samtalet kommer att handla om den ersättning som husägare får av LKAB. Enligt lagen ska hus ersättas med marknadsvärdet plus 25 procent.

– Då är tanken att man ska kunna köpa en annan liknande villa. Men det kan man inte i Kiruna för vi river ju halva staden. Så det måste byggas nytt och alla vet att nyproduktion idag är oerhört dyrt. Och därför måste man mer fokusera på vilken ersättning som behövs för att man ska kunna bygga något likvärdigt, säger Kristina Zakrisson.

Vad tror du krävs, en lagändring?

– Nej, jag är inte säker på att det behövs en lagändring. Därför att minerallagen säger att man ska ersätta med marknadsvärdet plus 25 procent, men jag tror inte att det står i lagen att man inte får betala mer, säger Kristina Zakrisson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista