1 av 3
Wiggo Nilsson, 12, visste inte så mycket om FN-konventionen innan dagen började. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio Norrbotten.
2 av 3
Carlos Rengifo, 12, lär sig om sina egna rättigheter. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
3 av 3
Tove Kjellander, projektledare för "Om barnkonventionen - av, för och med barn", på besök i Luleå. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.

Barnen fick lära sig mer om sina rättigheter

"Jag visste inte så mycket innan"
1:34 min

Få barn i landet känner till att det finns något som heter FNs barnkonvention, som innehåller vilka rättigheter som barn i hela världen har. Den senaste undersökningen, som genomfördes 2009, visade att endast 20 procent av de tillfrågade barnen kände till barnkonventionen.

Det dystra resultatet blev startskottet för sju olika barnrättsorganisationer som tillsammans med myndigheten Barnombudsmannen startade ett projekt för att ge alla barn kunskap om sina rättigheter.

Projektet "Om barnkonventionen - av, för och med barn" startades och en del i projektet är att arrangera inspirationsdagar runt om i landet. Idag var det Luleås tur och cirka 80 barn från 22 skolor i kommunen samlades på Luleå Tekniska Universitet för att lära sig om sina egna rättigheter.

Tove Kjellander är projektledare och hon berättar att dagen innehåller föreläsningar, värderingsövningar, teater och samtal om barns rättigheter. Förhoppningen är att detta sedan ska spridas vidare.

– Barnen behöver extra stöd för att kunna uttrycka sina rättigheter, så det finns väldigt mycket att vinna både för barnen och för samhället om barnen lär sig mer om sina egna rättigheter. Hur ska barnen kunna använda sig av sina rättigheter om de inte känner till dem, säger Tove Kjellander.

Carlos Rengifo, 12 år, visste inte så mycket om barnkonventionen innan dagen började. Nu har han lärt sig mer och tycker att det är bra att konventionen finns.

- Och så tycker jag det är bra att man hjälper alla barn att få gå i skolan, säger Carlos Rengifo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".