Nya rutiner efter dödsfall på äldreboende

Socialstyrelsen riktar allvarlig kritik mot ett servicehus i Kalix efter att en äldre kvinna avlidit. Kvinnan hittades livlös på en toalett med en flaska rengöringsmedel som hon druckit ur.

Det var i februari förra året som kvinnan, som var i 90-årsåldern, hittades livlös på golvet på en toalett på servicehemmet. I handen hade hon en flaska rengöringsmedel som hon druckit ur. Hon hade svårt att andas och det skummade ur munnen. Hon fördes till Kalix sjukhus men avled två dagar senare.

Enligt den medicinskt ansvariga sköterskan på servicehemmet hade ingen riskanalys gjorts på de boende och händelsen skulle betraktas som en olycka. Efter händelsen har alla enhetschefer inom äldreomsorgen i Kalix meddelats att de ska se över förvaringen av rengörings- och desinfektionsmedel. De ska nu förvaras på ett säkrare sätt, högt upp och helst inlåsta.

Socialstyrelsens kritik riktas inte mot någon i personalen och någon ytterligare åtgärd än en skärpning av rutinerna kring förvaringen av de olika medlen blir det inte från socialstyrelsen sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".