Fredrik Bergman Flottiljchef F21. Foto: Anna Widén/Sveriges Radio

USA flygövar i Norrbotten igen

6:03 min

Ytterligare en stor militär flygövning landar under hösten i Norrbotten. Det handlar om Arctic Challenge Exercise, som är ett gränsöverskridande sammarbete mellan Sverige, Norge och Finland. Även USA och Storbritannien kommer att delta.

Övningen med den spetsiga förkortningen "ACE 13" kommer att öva bland annat fredsframtvingande insatser över Norra Sverige och totalt handlar det om över 1000 personer och 80 flygplan som kommer att delta berättar Fredrik Bergman flottiljchef på F21 i Luleå.

– Målet är att tillsammans med andra kunna öva i större uppdrag och som mest kommer vi vara över 50 flygplan som är uppe tillsammans.

Ace 13 är en gränsöverskridande flygövning där F21 under två veckors tid kommer att arbeta tillsammans med den finska flygbasen i Rovaniemi och den norska flygbasen i Bodö.

Dessutom deltar flygplan från Storbritanniens Royal Air force och även amerikanska plan från US Air Force Europa.

Och internationellt deltagande, framförallt från USA är något som är att betrakta som kontroversiellt.

– Jag är medveten om det, nu har vi en uppgift att samverka med andra i en internationell insats och då måste vi också öva på detta.

Flygövningen Arctic Challenge Exercise inleds den 16 september och avslutas två veckor senare den 27 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista