Foto: Scanpix.
Norrbotten

Plombering av älg kan ha minskat tjuvjakten

"Klagomål i fjol"
1:40 min

För andra året i rad måste alla jägare i Norrbotten plombera de älgar som de fäller under årets älgjakt som snart drar igång.

Det här gör man för att minska den illegala älgjakten. Och förra årets plombering kan ha haft effekt, menar såväl länsstyrelsen som polisen. Men Björn Sundgren, på Jägareförbundet, säger att det krävs förbättringar.

– Det var ju massiva klagomål ifjol, dels systemet i sig men också kvaliteten på plomberna som skickades ut. I år är de betydligt bättre med vajer och vajerlås, så de ska inte trilla sönder och gå av, säger Björn Sundgren.

Torsten Nilsson som är jakthandläggare på länsstyrelsen menar att många har varit positiva till plomberingen.

– Man har tyckt det här varit bra, det här är i alla fall ett sätt att minska misstankegraden för att någon kanske oegentligt tillförskaffar sig mer älg än man fått tilldelning för.

Han får medhåll av Lars Lundman hos Norrbottenspolisen, som utreder jaktbrott. Han säger till P4 Norrbotten att det här är ett steg i rätt riktning och alla signaler han får, visar på att det skett en attitydförändring hos jägarna.

Det visar även statistiken: Normalt brukar polisen få in omkring 60 anmälningar per år om brott mot jaktlagsstiftningen. Förra året var det nere på 38, och hittills i år har bara 10 anmälningar kommit in. Det här tror Lars Lundman kan bero på plomberingarna.

Men Björn Sundgren på Jägareförbundet är inte lika övertygad.

– De rapporter som polisen och länsstyrelsen fått in är att det varit betydligt färre älgar som lämnats in till viltslakterierna. Och det har man då kopplat till minskad illegal jakt. Samtidigt kan det kanske också kopplas till en mindre älgstam, så fullt på det klara med hur det fungerar det är vi nog inte, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".