Byborna runt Kallak har delade meningar om gruvan. På bilden en demonstrant på barrikaden som byggts för att stoppa gruvbolaget. Foto: Filip Hannu / Sveriges Radio.
Jokkmokk

Byborna runt Kallak splittrade om gruvan

2:30 min

Planerna på en gruva i Kallak utanför Jokkmokk splittrar byborna i det aktuella området.

I blåbärsskogen några mil nordväst om Jokkmokk bor aktivisterna i tält och kåtor. De har tagit ställning. Men Jokkmokksborna är delade. I närmaste byn Randijaur sex kilometer bort är flertalet av de 50 bofasta för gruvan.

I grannbyn Björkholmen däremot är många emot gruvan. De är rädda för att de ska behöva flytta och hänvisar att de flesta i byn intill är egenföretagare som tänkt att de ska tjäna på gruvan.

Enligt Jokkmokk Iron Mines AB skulle järnmalmsgruvan ge 200 jobb i en kommun som tappad 900 invånare på 12 år. Nu bor här lite över 5000 personer mindre än hälften när jokkmokk blomstrade på 60-talet. Idag finns 2300 arbetstillfällen i kommunen så en ökning med 200 skulle göra skillnad.

Med drygt ett år kvar till riksdagsvalet i Sverige tycker gruvmotståndarna Evyann Nilsson, Arne Forsberg, Bie Blind och Ulla Forsberg att gruvfrågan spelar in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista