Sven Uusitalo. Foto: Pekka Kenttälä/Sveriges Radio.
Övertorneå

Blivande kockar lär sig slow food

"Gott, rent och rättvist"
1:51 min

Närproducerade och färska råvaror är modellen för restaurangutbildningen på Utbildning Nord i Övertorneå.

Slow Food är ledordet som eleverna ska bära med sig ut i arbetslivet förklarar kockläraren Sven Uusitalo:

– Slow Food innebär gott rent och rättvist. Jag tar gärna ut eleverna i skogen, exempelvis för att plocka svamp och tillaga det över öppen eld.

I utbildningen används färska, närproducerade råvaror där allt ska användas i matlagningen för att minimera sopmängden. Slow Food är en internationell matkulturrörelse med ursprung i Italien och finns i över 150 länder.

Utbildning Nord i Övertorneå har fått ett Slow Food certifikat tack vare sin satsning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".