Energiminister Anna-Karin Hatt och vindkraftföretaget Svevinds representanter med bland andra vd:n Wolfgang Kropp (t h) öppnar officiellt projektet 1101. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
Piteå

Här invigs jätteprojektet i Markbygden: ”Ståpäls”

"Sätter Sverige på kartan"
1:46 min

I dag togs första spadtaget för vindkraftparken 1101 i Markbyggden nordväst om Piteå, av bland andra Sveriges energiminister Anna-Karin Hatt.

Visionen är att 1101 vindkraftverk så småningom ska finnas på plats men i den första etappen så handlar det om 314 vidkraftverk som ska byggas.

– Fantastiskt att vi kommit så här långt, sa en lyrisk Mikael Kyrk, operativ chef vid Svevind, som är delägare i projektet.

– Till 2017-2018 ska den första etappen vara klar, förklarar han.

På plats för att ta ett första symboliskt spadtag fanns Sveriges it- och energiminister Ann-Karin Hatt (C).

– Det här kommer att sätta Piteå, Norrbotten och faktiskt hela Sverige på kartan för om alla etapperna förverkligas blir det här en av de största vindkraftparkerna på land i hela världen.

Piteås kommunalråd Peter Roslund (S) prisade såväl den förnybara energin från vindkraften som de arbetstillfällen projektet genererar till Piteå.

– Den stora har vi alla, boende i Piteå, Norrbotten, Sverige och världen i och med att vi får förnybar energi. Men för oss i Piteå innebär detta en hundratals jobb och det är viktigt för en kommun som Piteå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".