1 av 3
Eva Raattamaa tycker att det är lite vemodigt att järnvägsstationen försvinner. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 3
Stationshuset i Kiruna som tas ur bruk. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
3 av 3
Den tillfälliga tågstationen i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Sista tåget avgår från Kiruna centralstation

1:48 min

Ikväll öppnar en ny tillfällig järnvägsstation i Kiruna. Det innebär både att stationsläget förändras och att den ståtliga tegelbyggnad som har fungerat som stationshus i ett sekel tas ur bruk.

– Jag tycker att det känns lite vemodigt. Det är en väldigt vacker stationsbyggnad. Sedan har vi väldigt nära ner till stationen så för mig och min familj har det varit jättepraktiskt att kunna gå fram och tillbaka till tåget när vi ska iväg tidigt på morgonen och sent på kvällen, säger Kirunabon Eva Raattamaa.

Järnvägsstationen måste byta plats på grund av gruvans verksamhet. Den tillfälliga stationen ligger 1,5 kilometer norr om den gamla stationen. Den ska ha alla de funktioner som en tågstation behöver.

Det handlar parkeringsytor för bilar, plats för bussar och en vänthall som blir klar i november. Till en början används en barack som tillfällig vänthall.

Klockan 17.35 på fredagen går det sista tåget från gamla centralstationen i Kiruna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista