Idris Dawe, syrisk kurd och bor i Boden sedan 2006, har svårt att se något slut på oroligheterna i Mellanöstern. Foto: Filip Hannu, Sveriges Radio.

Idris Dawe oroar sig för sin familj i Syrien

"Oron i Syrien kan spridas till omgivande länder"
1:37 min

Oroligheterna i Syrien fortsätter och i Boden finns läraren Idris Dawe som följer utvecklingen noga. Han kommer från kurdiska delen i norra Syrien och där bor fortfarande föräldrar, bröder och systrar.

Sen inbördeskriget startade har Idris Dawe fått det svårare att få kontakt med sina släktingar. Telefonnätet fungerar dåligt och internet likaså. Men han pratar med släktingarna så ofta han kan. Den kurdiska delen av Syrien har varit relativt lugnt men nu är det oroligt även där.

– De saknar varor, de saknar livsmedel. De kom terrorgrupper i området och de började bomba och skjuta på människor.

Är det några som har dött också?

– Många har dött. I går var det en bilbomb och dödade sex eller sju människor.

I fredags presenterade USA:s utrikesminister John Kerry bevis på att det var den syriska regeringen som utförda gasattacken den 21 augusti. USA har tidigare sagt att om det används kemiska vapen i inbördeskriget kommer dem att ingripa.

Idris Dawes fru ringer, hon väntar också på svensk medborgarskap. Själv kom han till Sverige för sju år. Hans engagemang inom mänskliga rättigheter gjorde det omöjligt att bo kvar i Syrien.

En av Idris bröder lämnade också Syrien för ett år sen. Han arbetade inom militären men ville inte vara med och döda sitt eget folk. Han ville inte heller vara med i en beväpnad opposition och flydde till den kurdiska delen av Irak.

Idris Dawe tror att inbördeskriget kommer fortsätta i flera år men ett ingripande från andra länder skulle kunna hjälpa.

– Om USA och europeiska länder hjälper den demokratiska oppositionen så kan det bli ett bättre land. Men om de lämnar till terrorgrupperna så de kan ta över kan problemet flytta till hela området. Till Libanon, Turkiet och Irak, säger Idris Dawe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".