1 av 2
Studenthusbrand. Foto Linnea Luttu/Sveriges Radio.
2 av 2
Johan Sterte rektor Luleå tekniska universitet. Foto: Filip Hannu / Sveriges Radio.

Bostadsmoduler kan ersätta brunna studenthuset i Luleå

1:29 min

Natten till igår förstörde en omfattande brand ett studenthus på Klintbacken i Luleå. Ingen person skadades men cirka 70 studenter blev av med sina lägenheter.

– På kort sikt är det min bild att boendet är löst. Mycket med hjälp av våra andra studenter som har ställt upp på ett föredömligt sätt och erbjudit sovplats till de studenter som har drabbats, säger Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Utöver att låna ut soffor och golvplats kommer även de som har försäkring att bo på hotell säger Johan Sterte.

Det har varit stor bostadsbrist för studenter i Luleå men i veckan kom det goda beksed. Teknologkårens Oscar Kööhler gick ut med att de flesta studenter fixat tak över huvudet genom att bland annat bo på vandrarhem och hotell. Nu blir det alltså ett kraftigt bakslag när femvåningshuset med plats för cirka 70 studenter stod i lågor.

Till nästa höst ska det finns fler studentlägenheter på plats men för att lösa situationen i år planeras det att byggas moduler.

– Vi har initierat en diskussion med kommunen och kommit en bit på vägen. Det finns olika alternativ för att lösa det här ganska snabbt. Till exempel i form av bostadsmoduler som kan fås på plats inom någon vecka, säger Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista