Talvatissjön i Jokkmokk. Foto: Lena Callne/ Sveriges Radio.

Dialog ska överbrygga konflikten i Jokkmokk

1:40 min

Nyligen startade forskningsprojektet "Gruvdrift i fjällen: en studie av olika vägar mot hållbarhet", där fyra forskare bland annat ska använda gruvprojektet i Kallak som ett faktiskt fall.

De senaste veckorna har vi rapporterat om demonstrationer mot gruvprojektet i Kallak i Jokkmokks kommun och om konfrontationer mellan aktivister och polisen. De händelserna som också lett till konflikter i samhället då personer slutar prata med varandra och att förespråkare mordhotats har nu hamnat i fokus för ett forskningsprojekt.

I fredags bjöd forskarna in representanter för samebyar, byaföreningar, företag, organisationer och de politiska partierna i Jokkmok för samtal.

En av de som medverkade på mötet var Anders Nygårds, kommunchef i Jokkmokk. Han hoppas mycket på dialogen och att man överhuvudtaget kan sitta och prata vid samma bord även om man tycker olika i en fråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista