Christopher Wackfelt med jämthunden Aila och american foxhounden Raia. Foto: David Carr/P3 Nyheter
Piteå

Tillgången på jaktmarker drar till sig nya invånare

1:30 min

Tillgången på jaktmarker i Norrbotten lockar nu folk från södra landsändan att flytta norrut. Christopher Wackfeldt flyttade från Västkusten upp till Norrbotten för att få jaga så mycket som möjligt med sina två jakthundar.

Christopher Wackfelt lever för jakten, berättar han när han går ut med sina två jakthundar utanför hans röda hus som ligger på landet några mil utanför Piteå.

Han flyttade hit för två år sedan. Dels för att det var billigare att få jaga på andras marker här uppe och dels för att det var lättare att ta sig in i nya jaktlag än var det var på västkusten.

– Jag hoppade på det tåget. Packade in hundar, lite kläder och flyttade upp, säger han.

Han är en av alla jägare mellan 19-30 år som har blivit en vanligare syn i skogen.

Förra jaktåret var det över 25 000, och i år har det ökat till över 27 000 som har löst ut jaktkort från Naturvårdsverket. Alltså det bevis som man inför varje år måste ha för att ha rätt att jaga.

Christopher Wackfeldt jobbar också på en jakt- och friluftsbutik där han träffar många av de nya unga jägarna, och han märker skillnader mellan unga och äldre jägare. De yngre är mer känsliga för trender, tror han.

– Man kommer in och köper det senaste geväret, senaste jaktkläderna. Många köper en hund innan de ens har köpt ett gevär, säger han.

Han tror också att yngre, generellt sett, inte är lika intresserade av kött som de äldre.

– Det är för att vara med i gemenskapen och få vara med ut och jaga, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista