Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Riskabelt att köpa hundvalp på nätet

Var femte hundvalp som köps på nätet dör inom ett halvår. Uppgiften kommer från den brittiska kennelklubben och bekräftas av försäkringsbolaget If.

– Ett jättestort problem, säger Ifs Daniel Claesson till Metro och uppmanar även svenska köpare att noggrant kontrollera var valpen kommer ifrån, särskilt om det gäller dyrare raser.

En undersökning bland 2 026 hundägare i Storbritannien visar att var tredje ägare har köpt sin hund på nätet, en betydlig ökning från två år tillbaka och många av hundarna lider av allvarliga sjukdomar.

Av dem som köpt hunden på nätet svarade 17 procent att deras hund hade avlidit inom sex månader. 12 procent uppgav att deras hund hade dålig hälsa.

Att tänka på vid valpköp

SKK:s råd är att alltid köpa en hund som är registrerad i klubben. Kräv att få träffa tiken som är mamma till valpen, och då på den plats där valpen är uppfödd. Då kan du bilda dig en uppfattning om hur hunden haft det. En hund som smugglats hit från utlandet riskerar att inte få en lika bra försäkring som en som är uppfödd i Sverige.

Källa: Svenska kennelklubben (SKK), Agria Djurförsäkring (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".