1 av 2
Pumpstationen har lagts ner men butiken blir kvar. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
Butiksägaren Mikael Lundberg säljer OKQ8-macken på Norrmalm i Kiruna till LKAB. Pumpstationen läggs ner medan butiken lever vidare. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

LKAB köper mack som blir utan drivmedel

1:32 min

OKQ8 lägger ner sin pumpstation i området Norrmalm i Kiruna och LKAB köper fastigheten där butiken blir kvar. Enligt butiksägaren Mikael Lundberg hade det krävts stora investeringar för att kunna fortsätta sälja drivmedel och därför tog han kontakt med gruvbolaget.

– Det är ju idag ganska hårda miljökrav och då kände vi att det var ganska onödigt att kasta in en massa pengar i backen här om det ändå ska lösas in inom en snar framtid, säger han.

Om cirka tio år måste LKAB ha ett nytt tillstånd för att kunna bryta malmen. Men ett krav är att gruvbolaget först måste äga alla fastigheter inom ett område på Norrmalm.

– Då kontaktade jag LKAB och frågade hur vi skulle göra, om de var intresserade av att lösa in macken och det var de.

Enligt Mikael Lundberg hade det kunnat kosta ett par miljoner kronor att bland annat gräva ner en ny cistern, brunnar och oljeavskiljare.

Nu har pumparna i stället tagits bort och marken saneras från eventuella föroreningar.

Men butiken är öppen och kommer fortsätta att vara det.

– Så länge kunderna kommer så fortsätter vi. Den dagen de slutar, då är det slut, säger Mikael Lundberg.

Mikael Westerlund är LKAB:s avdelningschef för samhällsomvandlingen i Kiruna:

– När LKAB har sett hur mycket pengar det det rörde sig om, så har vi bedömt att vi inte ska gå in med de här pengarna utan vi låter OKQ8 som överenskommet avveckla bensinförsäljningen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista