Lugnare i Överkalix

Polisens närvaro är viktig. Det har visat sig i Överkalix där stöket på samhället har minskat. För fyra år sen började polisen städa upp bland småbuset i Överkalix. Under en längre tid hade samhället saknat poliser och frånvaron visade sig tydligt.

- Det var femtonåringar som körde omkring på gatorna i oregisterade bilar. Det fanns ingen respekt för myndigheten och man hade skapat sina egna regler. Men idag har det lugnat ner sig, tack vare att vi idag har fem polismän som tjänstgör i Överkalix nu, säger Yngve Hansson, polischef i Överkalix.

Tittar man på statsitiken har brottsligheten i Överkalix inte minskat under de senaste åren som skulle kunna tro, tvärtom har brottsligheten ökat lite. Men siffror talar aldrig om hela sanningen. För en anledning till att brottsligheten ökar på pappret, har att göra med att polisen faktiskt finns på plats.

- I och med att de vet att polis finns, så blir det mer anmälningar, säger polischefen Yngve Hansson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".