Stora likheter i länets förskolor

Det finns många likheter i hur kommunerna har ordnat med förskolor i länet. Det visar en rundringning till Norrbottens samtliga kommuner.

Norrbottensnytts rundringning visar att i stora drag är skillnaderna små mellan kommunerna.

Alla fjorton kommuner i länet har maxtaxa på sin förskoleavgift. Det betyder att det max får kosta föräldrarna tre procent av den gemensamma lönen att ha sitt första barn på förskola. Kostnaden får dessutom inte överstiga 1260 kronor i månaden.

För att få en förskoleplats måste man i Norrbotten i genomsnitt vänta i tre månder. Längst väntetid har Gällivare kommun, Bodens kommun och Kiruna kommun där man bör anmäla sittt barn fyra månader innan man behöver förskoleplatsen. Överkalix kommun har ingen väntetid alls, och Pajala har två månaders väntetid.

I de flesta kommuner i länet går det i genomsnitt fem barn per vuxen. Undantagen är Luleå kommun, Arjeplogs kommun, Arvidsjaurs kommun, Gällivares kommun och Bodens kommun som i genomsnitt har sex barn per personal. Flera av dessa kommuner jobbar dock med att öka personaltätheten i barngrupperna. Överkalix kommun är den kommun som utmärker sig med att ha flest barn per personal. Där har de vuxna på förskolan i genomsnitt ansvar för 7 barn vardera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".