Stadsträndgårdmästare Micael Öhman, vice kommunalråd Yvonne Stålnacke & marknadsgeneral Francois-Xavier Mauraisin. Foto: Lena Callne, Sveriges Radio

Internationell matmarknad i Luleå

9:02 min

Tisdag kväll drar en internationell matmarknad in på Storgatan i Luleå. Under fyra timmar monteras stånden och vagnarna upp för att från och med onsdag förmiddag locka med allt från engelsk fudge till krokodilburgare från Australien.

En turnerande internationell matmarknad gör sitt nordligaste besök någonsin, när de under fyra dagar ska locka norrbottningarna med produkter från fjärran länder.

– Det blir dofter, smaker och starka färger, lovar marknadsgeneralen Francois-Xavier Mauraisin, som etablerade den första kontakten med Luleå i våras.

– Och vi tyckte det passade som handen i handsken med internationell matmarknad så här på hösten, säger Micael Öhman, stadsträdgårdsmästare i Luleå. Han får medhåll av Yvonne Stålnacke (S), vice kommunalråd i Luleå.

– Det är uttalat i kommunens vision att skapa mötesplatser, men mötesplatser måste man fylla med liv och visst är det mysigt att som Luleåbo kunna strosa längs Storgatan och få köpa både internationella och lokala produkter.

Stadsträdgårdsmästare Micael Öhman, som arbetat mycket med Södra hamnplan, Luleås numer största torgyta, menar att hamnen skulle kunnat vara en alternativ plats till den myllrande internationella matmarknaden.

– Men vi har inte hunnit med slutbesiktningen och kan inte ha verksamhet där förrän den är klar. Invigningshelgen var ett undantag, men nästa år hoppas vi kunna förlägga stora marknader dit.

Storgatan har varit omdiskuterad som marknadsplats, men numer får även lokala handlare idka torghandel på det som i folkmun kallas "Nytorget" (korsningen Nygatan-Storgatan). Micael Öhman betonar dock att man hoppas ha levande torghandel på flera håll i stadskärnan, till exempel göra Köpmantorget.

– Under hösten ska förslaget till den nya torghandelsstadgan bli klara; var de permanenta torghadelsplatserna ska finnas och där kommer också Södra Hamnplan finnas med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista