Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Norrbotten

Debatt i landstinget om orsaken till Sensias konkurs

1:27 min

Sensia kommer inte att betala sin skuld på 1,1 miljoner kronor till landstinget i Norrbotten.

Landstingsrådet Kent Ögren kallade i går bolagets ägare för hästhandlare och beskrev konkursen som en katastrof. Men moderaten Mattias Karlsson menar att man inte bara kan lägga skulden på Sensia.

Det var under gårdagens landstingsstyrelse som det blev debatt om hur konkursen av Sensias vårdcentraler hade hanterats. Moderaterna menar att konkursen inte enbart kan skyllas på Sensia, utan att landstinget har särbehandlat sina egna verksamheter. När de egna verksamheterna gått med förlust menar Mattias Karlsson (m) att landstinget skjutit in pengar. Någonting som de privata aktörerna inte har kunnat räkna med.

  – Vi tillskjutit pengar till dem vilket innebär att de har fått mer pengar per patient än de privata. De har inneburit att man har svältit ut de privata aktörerna och i slutändan fick det konsekvensen att Sensia gick i konkurs.

Men landstingsrådet Kent Ögren (s) menar att den kritiken inte stämmer.

  – Den diskussionen har jag hört till leda och den är rätt tramsig. När vi tittar på våra vårdcentraler i större tätorterna där vi har konkurens så har vi inga problem. Det som tynger primärvården i huvudsak är att orka försörja glesbygdsvårdcentralerna.

Den förklaringen har Mattias Karlsson (m) svårt för och menar att det saknas insyn i landstingets pengar till vårdcentralerna.

  – Det är jätteviktigt att vi har en transparens i ersättningssystemet och det har vi inte haft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista