Norrbotten

Maja snuvad på pengar och frisörutbildning

1:25 min

179 000 kronor fattigare och snuvad på drömjobbet - så blev det för Maja Holmlund, i Arjeplog som förra veckan skulle ha börjat en frisörutbildning i Luleå.

Det privata utbildningsbolaget Arctic Academy AB gick i konkurs och utbildningen ställs in, eftersom 2 av 4 sökande hoppade av i sista stund.

– Vi skulle ha gått minus också om vi hade startat med 4 elever men vi hade klarat av det, säger Arctic Academy:s vd Maria Berglund. Men när 2 hoppade av i sista stund gick det inte ihop ekonomiskt.

Maja Holmlund, 21 år, som har betalat kursavgiften på 179 000 kronor känner sig lurad:

– Jag frågade innan jag betalade om utbildningen skulle bli av och vd:n sa ja. Jag frågade också om jag skulle få tillbaka pengarna om den inte blev av, och hon svarade ja på det också, men nu verkar det inte som om jag kommer att få tillbaka något.

– Jag känner mig hemskt ledsen över det som hänt och hoppas att tjejerna får pengarna tillbaka, vi har bett konkursförvaltaren om det, säger Arctic Academy:s vd Maria Berglund.

Utbildningen var godkänd av Sveriges Frisörföretagare och Handelsanställdas förbund vilket inte alla privata frisörutbildningar i Sverige är, och det innebär till exempel att man ska ha behöriga lärare och vettig kursplan. Frisörföretagarna gjorde även ett kontrollbesök 2012 och var nöjda med det de såg. Förra läsåret när skolan startade frisörutbildningen 9 elever.

Maja Holmlund vill nu varna andra som ska betala kursavgifter ur egen ficka:

– Kolla upp skolan och be om ett skriftligt intyg på att du har betalat och att du ska få tillbaka avgiften om utbildningen inte blir av, säger Maja Holmlund.

Turi Wennberg

Nyheter P4 Norrbotten
turi.wennberg
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista