FN:s högkvarter i Geneve. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion.

Sverige kritiseras av FN för sin mineralpolitik

Sveriges mineralpolitik kan strida mot FN:s konventioner.
Det menar en FN-kommitté som vill se ett större inflytande för samerna.

FN:s rasdiskrimineringskommitté granskar med jämna mellanrum de olika medlemsländerna – nu hade turen kommit till Sverige.

I en alldeles färsk rapport börjar kommittén med att berömma Sverige på några punkter, bland annat för lagstiftningen som berör nationella minoritetsspråk samt för att Sverige godkänt samerna som ett folk i grundlagen.

Men de kritiska punkterna är betydligt fler. Kommittén uttrycker sin oro över att den svenska minerallagen tillåter stora industriprojekt och andra aktiviteter inom samiskt område, utan samernas fria och förhandsinformerade samtycke.

Detta strider mot FN:s konventioner och rasdiskrimineringskommittén rekommenderar därför Sverige att ändra lagstiftningen för att ge samerna ett större inflytande över sitt landområdet.

Rasdiskrimineringskommittén noterar även att Sverige inte ger en tillräcklig kompensation för rovdjursrivna renar till rennäringen samt att Sverige ännu inte nått fram till en nordisk samekonvention eller ratificerat ILO-konventiuonen 169 om urfolks rättigheter.

Även på dessa punkter vill FN:s rasdiskimineringskommitté se en skärpning från svenska staten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista