Stefan Bohm, ägare av vandrarhemmet Kronan i Luleå. Foto: Malin Winberg/ Sveriges Radio.
Luleå

Vandrarhemmet Kronan ska rivas – trots stort behov av boenden

1:26 min

Behovet av permanenta boenden i Luleå är stort, men även av tillfälliga lösningar som till exempel vandrarhem. Ändå har Luleå kommun tagit beslut om att riva byggnanden där vandrarhemmet Kronan huserar.

Rivningen av huset där vandrarhemmet Kronan huserar idag kommer ske nån gång efter årsskiftet, men det finns ännu inget exakt datum.

Istället ska en skola byggas på platsen och det finns inga planer på att ersätta vandrarhemmet. Sedan tidigare har kommunen i sina planer uttalat skolstart till hösten 2016.

– Området Kronan kommer att exploateras och bli ett område med boende och skolor. Kronans Vandrarhem ligger på den mark där Luleå Kommun ska bygga en låg- och mellanstadieskola och därför läggs vandrarhemmet ner, säger Mikael Wänstedt, avdelningschef för fastigheter vid Tekniska förvaltningen i Luleå.

Det finns inga planer på att ersätta vandrarhemmet med en annan byggnad som kan tillgodose behovet av tillfälliga boenden. Mikael Wänstedt hoppas att privata aktörer ska kliva in på marknaden och se en affärsmöjlighet i att skapa den här typen av boenden.

Stefan Bohm driver vandrarhemmet och han har vetat om beslutet att vandrarhemmet ska rivas sedan i februari i år. Sedan dess har han hoppats att kommunen ska ändra sig, men så verkar det inte bli.

– Jag har varslat min personal om uppsägning och hoppas kunna ta tillbaka de varslen permanent, och inte bara för en kort tid, säger Stefan Bohm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista