Oro bland studenter i Luleå efter ny misstänkt mordbrand

0:38 min

Under onsdagskvällen var det ytterligare en brand på samma studentboende där det brann så sent som i går, på Kårhusgränd 5 på Porsön i Luleå. Det är den tredje branden på studentboenden i Luleå på mindre än en vecka.

Liksom i går brann det i kväll i ett gemensamt utrymme, den här gången på femte våningen. Larmet kom strax före halv tio på kvällen och branden kunde släckas förhållandevis snabbt.

– Vi har säkerställt att alla boende mår bra och det är ingen skadad, säger Thomas Wikström, inre befäl vid räddningstjänsten, men tillägger att man håller på att vädra ut rök.

Branden i dag var i ett utrymme för tvätt på våning åtta, gårdagens brand var i samma sorts utrymme på våning fem i samma hus.

Niklas Palm läser teknisk design på Luleå tekniska universitet, och han bor i ett studentboende bredvid det där det brann i kväll.

– Det känns ju väldigt otroligt, alla går och misstänker att någon går och anlägger bränder, det känns som att man står på tur på något sätt. Samtidigt känns det bra att brandkåren är snabba och verkar ha koll på läget, säger han.

Är det lätt för obehöriga att komma in på det studentboendet?

– Hur lätt som helst, portkoden står inristad i väggen, det är alltid fest där, så alla kommer in där. Inga korridorer eller gemensamma tvättstugor är låsta, säger Niklas Palm, som har kompisar som bor i det huset.

– Det blir nog en sen kväll för många tror jag.

Polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand.

Under natten till lördagen i helgen brann det i ett annat studentboende, på Klintvägen i Luleå. Den branden startade i en lägenhet och spred sig snabbt till husets vind. Tre personer fick då föras till sjukhus, men utan allvarligare skador. Polisen misstänker att brott ligger bakom även den branden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista