Migrationsverket i Boden. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio
Boden

Nyss stängda asylboenden måste öppnas på nytt

Om nedlagda asylboenden: "För en vecka sen kom ett nytt uppdrag"
1:23 min

Det spända läget i Syrien gör att Migrationsverket i Boden nu får göra helt om och öppna hundra nyss nedlagda asylboenden på nytt.

Prognosen för i år var att färre flyktingar skulle komma till Sverige och en avveckling av tillfälliga boenden startade i hela landet. Men efter semestern kom nya besked.

Det var när Ann-Gerd Malmström kom tillbaka från semester som det kom nya direktiv. På grund av bland annat situationen i Syren så vände prognosen och avvecklingen avbryts. Men då hade Boden redan stängt ned 180 platser.

– För en vecka sen ungefär så kom ett nytt uppdrag, och det var att vi skulle frysa avvecklingen, eftersom det kommer in så mycket personer i Sveriges som söker skydd, säger Ann-Gerd Malmström, verksamhetschef på migrationsverket i Boden.

I bland annat centrala Boden och Harads finns det tillfälliga boenden och totalt i kommunen finns det 350 platser. Nu ska alltså migrationsverket återuppstarta de boenden som går, och 100 platser kommer tillbaka. Ann-Gerd Malmström tror också att en fortsatt ökning av flyktingar från Syrien är att vänta.

Tillfälliga boenden liknar vandrarhem och är egentligen ingenting som migrationsverket vill använda sig av. De kan vara jobbigt för en familj att bo tillsammans med 100 andra personer.

– Det vi jobbar för det är att skaffa lägenheter för de som kommer till Sverige. Men det är inte så lätt eftersom det inte finns så många lediga lägenheter.

Blir det svårare eller lättare att få tag på lägenheter?

– Det blir nog svårare att få tag på lägenheter eftersom, som jag förstått det, det inte byggs så mycket nytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".