Arne Thorén och Margareta Malteryd. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio.
Norrbotten

Hälsokontroller hemma ger nöjda patienter

1:30 min

Under ett års tid har cirka 600 patienter med diabetes eller hjärt- och kärlsjukdom ordinerats egenvård i hemmet, vilket har inneburit att de till exempel har fått göra blodtryckskontroller, ta blodprov och registrera motion.

Via dator eller läsplatta har patienterna fått överblick av sin hälsa genom att själva ta blodprov och registrera motion och sedan prata med vårdpersonal genom webbmöten och e-post.

– Det var lättare än jag trodde att ta blodprov hemma, och dessutom frigör man förhoppningsvis resurser som vårdpersonalen kan lägga på dem som behöver det mer, säger hjärt- och kärlsjuka Arne Thorén i Boden, som är en av deltagarna.

Projektet heter Renewing Health och är ett pilotprojekt som medfinansieras av EU. Det ingår i ett europeiskt projekt över nio länder och med 8000 deltagare. Nu håller Norrbottens läns landsting tillsammans med Luleå tekniska universitet på att utvärdera och det är ännu inte klart om det blir någon fortsättning på egenvården.

– Jag tycker att det har varit bra eftersom man får en press på sig; man vet ju att man ska rapportera att man motionerat och då gör man det. Jag har haft en stegräknare och registrerat. Det gäller att ha samvete och vara ärlig! säger diabetikern Margareta Malteryd i Övertorneå.

– Det blir ju kontinuitet när man får göra det själv, och det är bra att ha litet press på sig, säger Arne Thorén, som tycker att det var lätt att hantera tekniken.

– Programmet var så enkelt att man sätter sig in i det på några minuter och om man har hållit på med datorer några år är det inga som helst problem.

Margareta Malteryd tyckte inte heller att tekniken var svår men säger att hon hört andra som inte höll med.

– Jag vet dem som har hoppat av projektet för att de hade problem med det tekniska, och alla har ju inte heller datorer hemma.

Och projektledaren Inger Lindberg, biträdande professor på institutionen för hälsovetenskap vid Luleå tekniska universitet, håller med om att egenvård hemma kanske inte lämpar sig för alla.

– Det finns ju människor i samhället som inte har förmåga eller kunskap att hantera datorer och som inte kan eller vill kontrollera sin sjukdom. Man kanske är för sjuk eller för gammal. Så jag tror inte att det här fungerar för precis alla, men när det fungerar så får patienterna en trygghet i att själva ha koll på hur de ligger till i sina värden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista