Bränderna på Kårhusgränd är anlagda konstateras efter den tekniska undersökningen. Foton: David Zimmer/Sveriges Radio.
Luleå

Polisen: ”Bränderna är anlagda”

1:45 min

Polisen misstänker att två av de tre studentboendebränder som skett i Luleå de senaste dagarna har varit anlagda. De är fynd som polisen har gjort som stärker misstankarna om att det handlar om mordbränder.

I dag har polisen gjort nya fynd vid gamla kårhuset på Porsön och de kopplas till den tidigare branden som var tisdags.

– De här bränderna är anlagda, det kan vi säga med säkerhet. Det är någon som har satt fart på elden, säger förundersökningsledaren Per-Olov Andersson.

Exakt vad de har gjort för fynd vill Per-Olov Andersson inte gå in på och nu ska fynden in på analys. Att polisen misstänker att det här bränderna är anlagda gör att minst en gärningsman går fri.

– Vad vi har för spår vill vi inte gå in på. Det vi behöver är naturligvis iakttagelser av dem som bor där. Vi gör också inre spaning. Tittar på vilka som bor där och vad vi har för andra personer i området som är dömda för sådana här typer av brott, säger Per-Olov Andersson.

På Porsön kommer det nu att vara poliser på plats och Lulebo kommer ha bevakning av området.

Vad kan man säga till dem som bor där?

– Man ska vara vaksam helt enkelt. Vad springer det för folk i området. Har de någonting att göra i de här områden över huvud taget. Utan att man ska gå över gränsen, säger förundersökningsledaren Per-Olov Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista