Helena Stenberg (S), kommunalråd Piteå. Foto: Beatrice Karlsson/SR

Piteåbor inte lika nöjda

Kommunalrådet: "Det är mycket som spelar in"
1:33 min

Invånarna i Piteå är inte längre lika nöjda med att bo och leva i kommunen som tidigare. Det visar en medborgarundersökning som Statistiska Centralbyrån SCB gjort för kommunen.

SCB har gjort den här medborgarundersökning för Piteå kommun vartannat år. Det nöjdhetsindex som tas fram visar på en nedåtgående trend jämfört med tidigare år. Även om Piteå har bättre resultat än andra kommuner så avtar nöjdheten.

– Medborgarna tittar på den service vi har, hur de har blivit bemötta och så följer de mediabilden som speglar Piteå kommun. Det är mycket som spelar in, säger kommunalrådet Helena Stenberg (S).

Hon tar den nedåtgående trenden på allvar och berättar att kommunen valt ut ett antal fokusområden att jobba med för att höja kommunens betyg. Det handlar bland annat om bostäder, äldreomsorg och stöd till utsatta personer.

– Vi har redan påbörjat arbetet inom ett par områden, säger Helena Stenberg.

– Det är viktigt att medborgarna har förtroende för kommunen och för oss som majoritetsparti. Förtroendefrågan är oerhört viktig, att man känner att man kan säga vad man tycker i vår kommun, att man har möjlighet att träffa oss politiker inte minst, men att man också ser att vi tar på allvar en så'n här undersökning, säger Helena Stenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".