1 av 2
Sune Strålberg driver Björkis hundprodukter i Kiruna som måste flytta på grund av gruvbrytningen. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
Butiken måste flytta på grund av gruvbrytningen i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

Han tvingas flytta undan gruvan

1:37 min

Det är inte bara husägare och hyresgäster som måste flytta på grund av gruvans framfart i Kiruna. Nu är det också dags för en butiksägare att flytta till en ny plats.

– Nog känns det bra, det gör det ju. Det som känns bra är att nu går vi på säker mark, säger Sune Strålberg som driver butiken Björkis hundprodukter.

Inte långt från gruvstadsparken finns en butik där det säljs alltifrån hundfoder till koppel.

Men idag ligger butiken så pass nära den växande gruvan att Sune Strålberg och hans medarbetare tvingas lämna lokalen som ägs av LKAB.

För två år sen meddelande gruvbolaget att flytten måste ske senast våren 2014.

Sune Strålberg var länge osäker på vart han skulle ta vägen, men nu står det klart att flyttlasset går senare i höst till det växande handelsområdet nära Lombolo.

Där har han fått möjlighet att hyra en lokal i en större butiksbyggnad som ett fastighetsbolag håller på att bygga.

– Stället vi kommer till är väl där stadsflytten börjar tycker jag. Vi är första butiken i Kirunas historia som måste flytta på grund av malmen, säger han.

Men det innebär också större kostnader.

– För oss är det en tredubbel hyra. Så är det bara. Hade vi bara haft butiken med hundprodukter så tror jag nog inte att vi hade gjort det här. Men genom att vi har andra verksamheter, bland annat montering av slädar och en del av sömnaden som jag får in i nya butiken så att vi kan utöka, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista