1 av 2
Rymdgymnasiet i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
Lisa Andersson är elev på Rymdgymnasiet i Kiruna och hon hade problem att hitta boende. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Rymdelever hittar inte boende i Kiruna

Skolan tappar elever
1:39 min

Bostadsbristen i Kiruna slår hårt mot Rymdgymnasiet. Skolan tappar elever eftersom de inte hittar någonstans att bo.

– Vi har haft ett jätteproblem med bostäder för eleverna. Därför har vi tappat elever som inte har kommit för att de ännu inte vet var de ska bo, säger rektor Per Malmelöv.

Hur många är det som inte kan komma på grund av det här?

– Vi har två nya ettor och i varje klass är det åtta-tio elever som inte är på plats, säger han.

Rymdgymnasiet har 110 elever som kommer från olika håll i landet.

Lisa Andersson går i årskurs två och hon hade också stora problem inför den här terminen.

– Det var väldigt svårt att få tag i ett boende. Det tog lång tid. Under hela sommarlovet var jag väldigt nervös över att jag inte skulle få komma tillbaka. Jag fick tag i en kvinna här i Kiruna och pratade med henne. Så nu bor jag hos henne i ett rum, säger Lisa Andersson.

Cornelius Wallenskog från Täby beställde till och med ett tält att bo i.

– Som tur var fick jag bo hos min kompis så länge. Det är ett ganska litet rum med två sängar. Sedan delar vi på kök med massor av andra och offentlig toalett. Det fungerar, men det hade varit mycket bättre att bo ensam och stå för mina kostnader själv, säger han.

Rektor Per Malmelöv vill se en förändring.

– Jag är bekymrad och jag hoppas att beslutsfattare i Kiruna kommun inser situationen och det positiva med att lösa situationen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".