Luleå Hockeys Thor Stöckel är nöjd med rullstolsplatserna. Foton: Scanpix och Turi Wennberg. Montage: Sveriges Radio.

Hockeyarenornas tillgänglighet varierar – så ser det ut i Luleå

1:55 min

Tillgängligheten för rullstolsburna varierar på de svenska hockeyarenorna, det visar en genomgång som Sveriges Radio har gjort. Platserna hanteras också olika. I Luleå Hockeys hemmaarena ser läget bra ut för dem med funktionshinder.

I Luleås arena finns cirka 40 rullstolsplatser och det är Luleå Hockeys klubbdirektör Thor Stöckel mycket nöjd med.

– Jag har varit runt på andra idrottsarenor i Sverige och tycker att den här kanske är den bästa jag har sett. Man ser väldigt bra från läktaren och så är man nära vår fantastiska hejaklack, säger Thor Stöckel, som också understryker att det är gott om plats för både rullstolarna och ledsagarna.

När arenan skulle byggas om var det Luleå kommun, Luleå Hockey och Handikapprådet som var inblandade i hur rullstolsplatserna skulle se ut. Resultatet blev en läktare med 30 platser, ett tiotal platser nere på isnivå samt en sponsorläktare med cirka 15 platser.

Hur stort tryck är det på de här platserna?

– Det är ju en lång säsong med många matcher men till och från är det mycket högt tryck, särskilt när vi möter våra derbyrivaler Skellefteå, säger Thor Stöckel.

Svenska ishockeyförbundet har ett krav på att 2 promille av alla platser på arenorna ska vara för rullstolar. Luleå klarar sig galant, eftersom det skulle innebära 13 platser av arenans totalt 6300 platser.

Luleå Hockeys klubbdirektör Thor Stöckel säger att det finns mer att tänka på än bara platserna, när det gäller att göra arenan tillgänglig för personer med funktionsnedsättning.

– Vi har bland annat kollat på trösklar och hissar och vi jobbar också förebyggande om det skulle uppstå en situation som gör att arenan måste evakueras. En gång om året tränar vi på hur det ska gå till.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista