Protester mot gruvplaner i Kallak utanför Jokkmokk. Foto: Kerstin Janemar
Norrbotten

Blandade reaktioner till gruvdialog: ”Agendan är redan satt”

1:29 min

Från rennäringshåll är man inte imponerad idag - från gruvföretagen så applåderar man regeringen. Det handlar om det regeringsuppdrag som idag gått ut till länsstyrelsen i Norrbotten för att minska kollisionen vid till exempel gruvetableringar.

Myndigheten har fått i uppdrag ta fram "vägledning för samråd" mellan de två näringarna.

Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på Svenska Samers Riksförbund, SSR.

--I sak kan man väl säga så att dagens minerallag ger oss inte möjligheter att kunna påverka. Och vi är starkt kritiska till att man nu kommer med det här uppmaningen till dialog så nära inpå regeringen egna uttalande att mineralintressen ska ha företräde framför rennäringens intressen, säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på Svenska Samers Riksförbund, SSR.

Det Jenny Wik Karlsson talar om är regeringen enligt henne uttalat att riksintresset mineralnäringen har företräde framför riksintresset rennäringen vid en annan uppmärksammad gruvetablering, den i västerbottniska Rönnbäck.

I Norrbotten är ju protesterna i Kallak utanför Jokkmokk starka. Jenny Wik Karlsson tycker inte heller att näringsminister Annie Lööfs uttalande om samexistens känns speciellt trovärdigt och talar om att agendan redan är satt i den här dialogen.

Landshövding Sven-Erik Österberg tycker däremot att regelrätta samråd - som uppdraget idag kan komma att handla om - är en chans att komma framåt.

Från branschorganisationen för gruvföretagen, Svemins sida, är vd:n Per Ahl glad och säger att uppdraget är är en naturlig del av regeringens redan antagna mineralstrategi.

– Jag tror att det är väldigt bra att ta fram olika typer av såna här vägledningar. Jag tror att starten på en sån här process - när man börjar en sån här dialog - då är det viktigt hur den går till, säger Per Ahl som uppriktigt tror att dialogen kommer förbättras genom länsstyrelseuppdraget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista